Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Τρωκτικά

Λίγα λόγια για τα τρωκτικά

Τα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίοι), έχουν καταπληκτική αίσθηση της ακοής, της οσμής αλλά και της αφής. Είναι άριστοι ορειβάτες και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε οποιαδήποτε τραχιά κάθετη επιφάνεια. Θα τρέξουν οριζόντια κατά μήκος των καλωδίων ή των σχοινιών και μπορούν να πηδήσουν πάνω από 30cm σε ύψος από το έδαφος. Μπορούν να γλιστρήσουν μέσω απίστευτα μικρών ανοιγμάτων αρκεί να καταφέρουν να χωρέσει το κεφάλι τους. Τρέφονται με χαρτιά, ύφασμα και καταστρέφουν ηλεκτρικά καλώδια προκαλώντας βραχυκυκλώματα και φωτιές. Τρώνε επίσης τρόφιμα αλλά και τα ρυπαίνουν επίσης με τα περιττώματα, τα ούρα, τις τρίχες και το σμήγμα του δέρματός τους και τα καθιστούν ακατάλληλα ή μειώνουν την εμπορική τους αξία.

Επίσης είναι μηχανικοί φορείς μικροοργανισμών, μολύνουν το περιβάλλον και τα τρόφιμα με τα κόπρανά τους (σαλμονέλες, παράσιτα όπως Hymenolepis diminuta) και με τα ούρα τους (λεπτόσπειρες). Υπολογίζεται ότι ένας αρουραίος καταναλώνει ημερησίως 28g περίπου ξηρής τροφής, ενώ ένας ποντικός 3-4g περίπου. Για όλους αυτούς τους λόγους η παρουσία ποντικών και αρουραίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία.

Πώς Αντιμετωπίζονται

Υπάρχουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τρωκτικών.
Τα προληπτικά μέτρα είναι:

  • H σωστή κατασκευή και η σωστή συντήρηση των κτιρίων: Στα κτίρια δεν πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα, τρύπες ή κοιλότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τρωκτικά ως είσοδο, δίοδο ή φωλιά.  Οι αποχετεύσεις συχνά αποτελούν εισόδους προς τα κτίρια. Γι΄ αυτόν τον λόγο πρέπει να συντηρούνται κανονικά , τα στόμιά τους και τα ανοίγματα των φρεατίων να είναι προφυλαγμένα με σχάρες.

    Κατεστραμμένα  δικτυωτά ανοίγματα για τη δίοδο των σωλήνων αποχετεύσεως, πόρτες που δεν εφαρμόζουν καλά, φθαρμένα κατώφλια, κούφια δάπεδα και χωρίσματα, ψευδοροφές και περιβλήματα σωληνώσεων αποτελούν εισόδους και εστίες πολλαπλασιασμού για τα τρωκτικά.

  • Kαθαριότητα: Αντικείμενα τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αμέσως δεν πρέπει να αφήνονται κοντά στις γωνίες των κτιρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μην αποτελούν καταφύγιο για τρωκτικά. Επίσης πρέπει να απομακρύνονται από τα κτίρια και τον περίβολο, αντικείμενα τα οποία μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο στα τρωκτικά. Όπου υπάρχουν στοιβαγμένα πολλά κιβώτια, πρέπει να τοποθετούνται το ένα πολύ κοντά στο άλλο, σε άμεση επαφή με τους τοίχους ή σε απόσταση μεγαλύτερη από 60 cm απ΄ αυτούς,  δεδομένου ότι τα τρωκτικά αποφεύγουν να διασχίζουν ανοιχτούς χώρους.
  • Αποκοπή από την πηγή τροφής τους: Τα τρωκτικά για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν, χρειάζονται νερό, τροφή και κατοικία. Γι΄ αυτόν το λόγο οποιαδήποτε τροφή είναι κατάλληλη για τη διατροφή τους (δημητριακά, ξηροί καρποί, λιπαρές ουσίες περιλαμβανομένων και των ζωικών λιπών και του σαπουνιού) πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένους μεταλλικούς περιέκτες. Ταυτόχρονα πρέπει να αποκλειστεί πρόσβαση προς το νερό.

 S.O.S

Η επιτυχία ενός σχεδίου μυοκτονίας απαιτεί αυστηρό σύστημα, τεχνογνωσία και σωστό προγραμματισμό, που μόνο το εξειδικευμένο προσωπικό μιας έμπειρης εταιρίας μυοκτονίας μπορεί να προσφέρει. 

Ποιά είναι τα σπουδαιότερα είδη

Μus musculus – Oικιακός ποντικός
Τον συναντάμε συχνότερα από τα υπόλοιπα είδη ποντικών. Το μήκος του φτάνει τα 6,5-9,5cm χωρίς την ουρά και το τρίχωμά του είναι απαλό, συνήθως σταχτύ γκρι. Είναι ιδιαίτερα γόνιμα αφού φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μέσα σε 35 μέρες, ενώ  τα θηλυκά γεννούν 5-8 φορές το χρόνο. Αναρριχόνται με ευκολία και είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών, όπως σαλμονέλα, λεπτοσπείρωση κ.α.
Διαθέτουν μεγάλη περιέργεια και έχουν τη συνήθεια να τσιμπούν από διάφορα είδη τροφών που συναντούν. Προτιμούν τα σκοτεινά, απομονωμένα μέρη για τις φωλιές τους. Ακολουθούν συχνά τα θερμά ρεύματα αέρα και τις οσμές τροφών προκειμένου να εισέλθουν σε ένα μέρος.


Rattus rattus – Ποντικός των πλοίων
Είναι ο πιο κοινός ποντικός των τροπικών και υποτροπικών περιοχών και είναι είδος παγκόσμιας εξάπλωσης. Το μήκος του φτάνει τα 15-20cm και το βάρος του τα 150-250g. Το τρίχωμά του είναι συνήθως καφέ με μαύρο και φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε 2-5 μήνες ενώ τα θηλυκά γεννούν 4-6 φορές το χρόνο.

Έχουν κακή όραση, αλλά οι υπόλοιπες αισθήσεις τους είναι υπεραναπτυγμένες. Είναι φορείς πολλών ασθενειών, όπως βουνωνική πανώλη, τύφος, λεπτοσπείρωση, κυρίως μέσω της επαφής με τα ούρα και τα περιττώματα.

Είναι νυχτόβια ζώα. Φτιάχνουν τις φωλιές τους συνήθως στους τελευταίους ορόφους των κτιρίων ενώ προτιμούν την ύπαιθρο αφού εκεί έχουν μεγάλη ποικιλία τροφών, ωστόσο οι αγαπημένες τους είναι οι σπόροι και τα φρούτα.


Rattus Norvegicus – Ποντικός των υπονόμων ή Νορβηγικός
Ο Νορβηγικός ποντικός είναι το μεγαλύτερο από τα τρωκτικά των αστικών χώρων αφού το μήκος του φτάνει τα 18-25cm, χωρίς την ουρά. Το τρίχωμά του είναι τραχύ, καφέ με μαύρες σκόρπιες τρίχες. Φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε 2-5 μήνες και  γεννούν 3-6 φορές το χρόνο. Είναι φορείς ασθενειών όπως πανώλη, η οποία μεταδίδεται στα τρωκτικά με τα τσιμπήματα ψύλλων, τύφος, λεπτοσπείρωση, τριχίνωση και σαλμονέλα.

Επικοινωνία

Έντυπο Προϊόντων

Κατεβάστε το έντυπο με τα προϊόντα σε μορφή PDF. Όλα τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Γεωργίας

Asset 2